18
sep

Kombispel utesluts från medlemskap i Kontakta

Mot bakgrund av återkommande stora brister i Kombispels försäljningsmetoder av lotter, har Kontaktas styrelse fattat beslut om omedelbar uteslutning av Kombispel från medlemskap i Kontakta.

Pressmeddelande 2024-09-18

Kontakta är en ideell organisation och den svenska företrädaren för kundservice och telefonförsäljning på den svenska marknaden. Kontaktas uppdrag är att skapa förutsättningar för dess medlemsföretag att kunna bedriva sin kundservice och försäljning på distans etiskt och affärsmässigt.  

Ett medlemskap i organisationen Kontakta visar att ett bolag lever upp till Kontaktas högt ställda medlemsvillkor. Medlemsvillkoren anger bland annat att Kontaktas medlemmar ska agera etiskt på marknaden genom efterlevnad av lagstiftningar och regelverk, samt erbjuda anställda schyssta villkor med pension och försäkringar. Detta gäller oavsett om verksamhet bedrivs internt eller outsourcat till underleverantör.

Det råder stor enighet hos Kontaktas medlemsföretag att medlemsvillkor, gällande lagstiftning och regelverk, samt etiska regler ska efterlevas. För det fall en enskild medlem agerar i strid mot Kontaktas medlemsvillkor eller etiska regler, riskerar det att skada Kontaktas uppdrag, organisationens medlemmar och kanaler för kundkommunikation på distans.

Trots all granskning och uppföljning som Kontakta gör av sina medlemmar, uppstår ibland situationer där konsumenter upplever brister. Kontakta tar alltid detta på mycket stort allvar.

Kontakta kan nu konstatera att Kombispel med sin försäljning av partipolitiska lotter ännu en gång orsakar allvarliga kundklagomål, något som strider mot Kontaktas medlemsvillkor och värderingar. Kontaktas styrelse har därför fattat beslut om att omedelbart utesluta Kombispel från medlemskap i Föreningen Kontakta Sverige.

Försäljning via telefon har från tid till annan kritiserats. Kontakta vill poängtera att det inte är telefonen eller kanalen i sig som är ett problem. Det är hur kanalen används. Om försäljning via kanalen telefon bedrivs på ett oetiskt och icke affärsmässigt sätt, riskerar det att skada all typ av telefonförsäljning. Detta riskerar att få mycket stora konsekvenser för många företag, föreningar och organisationer som använder kanalen telefon som sin huvudsakliga säljkanal.

Tina Wahlroth
Styrelseordförande Kontakta
tina.wahlroth@kontakta.se

Länkar:
Föreningen Kontaktas stadgar och villkor för medlemskap
Kontaktas Etiska regler vid för försäljning och marknadsföring och över telefon till konsument