jul
Okej med ungdomsarbetslöshet?
Vartannat jobb, det vill säga 15.000 jobb, inom telemarketingbranschens företag i Sverige skulle försvinna om nix-registret ersattes av ett okej-register enligt branschens egna bedömningar. Då räknas inte jobb in på företag som ringer utgående säljsamtal i egen regi.
16 jul 2013
Ska vi anta att de som inte meddelat något tycker det är okej, eller ska vi anta att de inte vill bli uppringda? Opt-in i stället för opt-out för alla som är passiva.
De flesta i denna bransch är ungdomar. Företagen återfinns ofta i våra universitetsstäder. I Linköping räknar branschorganisationen Kontakta med att över 1000 personer jobbar med telemarketing. Hälften av dessa jobb skulle försvinna om ett okej-register införs eftersom det i praktiken skulle ta död på uppringande försäljning enligt alla bedömare.
Samma vänsterrörelse som ofta talar om problemet med ungdomsarbetslösheten tvekar inte att gång på gång vidta åtgärder som skapar ungdomsarbetslöshet; speciella låglönesatsningar vid varje avtalsrörelse är som att ta bort det nedersta steget i lönetrappan och göra det svårare att få det första jobbet. Sist in först ut-principen har som huvudkonsekvens att ungdomar blir arbetslösa före andra. Och nu en åtgärd som får som huvudeffekt att tusentals ungdomsjobb skulle försvinna.
Men förslaget har ytterligare en effekt. Just i de branscher där det talas om oligopol och bristande konkurrens skulle konkurrensen försämras. Ingen skulle få ringa upp och föreslå ett nytt el-abonnemang, en ny bank, eller ett nytt telefonabonnemang. Storbanker, elbolag och telekombolag är säkert tacksamma för att socialdemokraterna nu vill försvåra för deras konkurrenter att nå ut till deras kunder. För den som redan har en kundrelation till någon berörs inte av förslaget. S och kapitalet, de sitter i samma båt.
Fredrik Y. Törn