aug
På bekostnad av riktiga jobb
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för en politik som gör att traineeplatserna prioriteras före riktiga jobb
Från och med den 1 augusti höjdes arbetsgivaravgiften för unga från 10 procent till drygt 25 procent. Resten av rabatten kommer att slopas under 2016. På Svenskt Näringslivs webbplats återger flera mindre företag med unga medarbetare vad höjningen innebär.
Ett av dem, ett telemarketingföretag i Örebro, ansökte om konkurs veckan efter höjningen i augusti: ”Vår konkurs och mina anställdas arbetslöshet är en direkt konsekvens av avgiftens höjning. Jag har 70 anställda, varav 35 av dem är under 25 år och som nu riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Det är inget snack om att jobb försvinner, och det skapas inte nya. Jag har väldigt svårt att se vem som gynnas av detta”, berättar Micael Jönsson, ägare och vd.
Och på en hamburgerrestaurang i Härnösand konstaterar restaurangägaren Göran Kejerhag att kostnadsökningen i stort sett motsvarar den vinst som görs. Så vad göra? Han kan höja priserna. Men det riskerar att minska försäljningen, och effekten av det blir att antalet arbetstimmar minskar. Det betyder färre jobb, i ett läge när alla försöker få upp sysselsättningen.
Nej, det är lätt att hålla med Kejerhag: ”Jag förstår inte resonemanget från regeringens sida i frågan. Den här förändringen gör att riktiga jobb kommer att hotas i utbyte mot att man skapar traineejobb någonstans. Det kan väl ändå inte vara en klok strategi?”
Tove Lifvendahl:
http://www.svd.se/pa-bekostnad-av-riktiga-jobb/om/ledare